Niks doen is een vak apart
In Stellenbosch hebben we een Franse jongen ontmoet die in vijf maanden tijd vier plaatsen had bezocht in Zuid-Afrika. Zo zie je dat er veel verschillende manieren zijn om te reizen. Hij zette ons wel aan het denken want ons tempo lag tot dan toe wel erg hoog. Dat gingen we geen jaar volhouden, dus we vonden het tijd worden om even rustig aan te doen. En wel bij de beste golven van Zuid-Afrika, in Jeffreys Bay. Dat was wel even wennen want wat doe je zo'n hele dag, zeker als de weergoden niet helemaal meewerken. Maar we hebben tussen de regen door nog voldoende kunnen golfsurfen en bodyboarden. We hebben eindelijk weer eens wat kunnen lezen en lange strandwandelingen gemaakt.
Maar voordat we in Jeffreys Bay waren, hebben we de Tuinroute verkend. Een brede strook aan de kust met kleine plaatsjes, schitterende stranden en een groen achterland. Dit gebied hebben we met de auto en te voet verkend naar onder andere watervallen en hangbruggen in Knysna, Wilderness en Tsitsikamma. In de laatste plaats van de tuinroute, Plettenberg Bay, heeft Mark wat tips gekregen voor het golfsurfen.
Nadat we de auto hadden ingeleverd zijn we met de bus naar Jeffreys Bay gegaan. Hier zagen we in de baai de eerste avond al tientallen dolfijnen langs zwemmen die aan het spelen waren in de golven. Een goed begin, de dagen erna hebben we geprobeerd 'niets' te doen...
Na een paar dagen begon het toch echt weer te kriebelen en zijn we weer doorgegaan.
We hebben een auto gehuurd en zijn daarmee naar Addo Elephant Parc gegaan. Dit park staat bekend om zijn kuddes olifanten. Hier hebben we uren rondgereden zonder olifanten tegen te komen, we hadden al wel zebra's, zwijntjes, hartebeesten, kudu's en een neushoorn gezien. Maar toen het half vijf was begonnen we de moed al op te geven, totdat onverwachts een grote olifant midden op de weg stond. Toen we hem langzaam volgden en de bocht om gingen zagen we een kudde van minimaal 12 olifanten staan. Terwijl we de kudde aan het bekijken waren, kwamen er nog eens vijf olifanten van verschillende leeftijden achter ons uit het bos en liepen op een paar centimeter langs onze auto. Erg indrukwekkend (en ook wel spannend).
's Avonds geslapen in Port Elizabeth en de volgende dag de stad verkend (waaronder de Public Library uit 1902 waar de medewerkster ons een uitgebreide rondleiding heeft gegeven). Daarna zijn we via het achterland en verschillende universiteitssteden naar Hogsback gereden. De stad waar J.R.R. Tolkien zijn inspiratie heeft opgedaan voor 'In de ban van de ring'. De bergen rondom Hogsback zijn zo groen en weelderig dat het je niet zou verbazen als er elfjes uit het bos tevoorschijn zouden komen. We hebben deze bossen verkend op de mountainbike met een gids erbij. Tijdens deze vier uur durende tocht door de bergen hebben we 9 prachtige watervallen gezien, maar helaas geen elfjes.
Door de groene heuvels met lemen hutjes zijn we naar de Wild Coast gereden. Dit gebied was de homeland van de Xhosa en de mooie mensen langs de weg met oker en wit gekleurde gezichten gaven een extra dimensie aan deze bijzondere rit. Toen we aankwamen in Port St. Johns hebben we samen met de locals op het strand gezeten en gezwommen (dé bezigheid op zondagmiddag) om de volgende dag via nog meer mooie slingerweggetjes en kustplaatsjes naar Durban te rijden. Hier hebben we zojuist onze auto ingeleverd en morgen gaan we weer de (Drakens)bergen in om te oefenen voor de wandelingen Nepal.
Mark en Merit
Wat een fantastische foto's weer !!!! Heel heel heel jaloers vanuit een zonnig Rotjeknor :-)
Jullie verhalen laten het bij mij wel weer erg kriebelen! Maar ja, ik moet een stationsbieb runnen ;-).
Mooie verhalen, mooie foto's, geniet ervan!
Heeee ....reislustig koppel....wat een verhalen toch weer allemaal...heb het gevoel soms waarom ik dit toch allemaal moet missen...potverdikkemedoossie!
We missen jullie! Hier gaat t goed!..mijn zaakkie draait ook goed!
Ik moet jouw oude huis van een nieuwe tuin voiorzien vanaf maandagbegin ik, daarna waarschijnlijk schilderen! Nystadstr 31! Ook leuk maar op een ander level! hahaha. Enjoy ...brassa voor jullie van W.I.J. x